Eyesi Web Concept gebruikt cookies om onze websites te analyseren,
zodat we functionaliteiten kunnen aanpassen.
Als u wilt aanpassen welke cookies we mogen gebruiken, kunt u uw browserinstellingen wijzigen.

Meer informatie staat in onze privacyverklaring.

 
+31 40 20 111 37 Middegaal 33 VeghelAl meer dan 12 jaar uw webwinkelspecialist

Extra hulp bij het beginnen van een webwinkel

jun.
20
2013

Werkloos en een webwinkel beginnen

Als u werkloos bent, is het een ideal moment om een webwinkel te starten.
U heeft een lage investering en de belastingdienst en het UWV zullen u ondersteunen bij de start van uw webwinkel.
De financiële risico's zijn dan minimaal.

Eigen bedrijf starten vanuit een WW-uitkering

Misschien heeft u er al eens aan gedacht een bedrijf te beginnen. Mogelijk heeft u zelfs al plannen voor uw eigen winkel of eenmanszaak. De periode dat u werkloos bent, kunt u gebruiken om voor uzelf te beginnen.

Voorbereiding en geld voor de start

Bent u van plan een webwinkel te starten? Dan geeft UWV u graag de tijd om het bedrijf op te zetten. U kunt hierover afspraken maken met uw werkcoach. Als startend ondernemer is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. U kunt bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel geld u nodig heeft om te kunnen starten. Een goede voorbereiding helpt om van uw bedrijf een succes te maken.

De start

Van uw werkcoach kunt u toestemming krijgen om maximaal 26 kalenderweken uw eigen onderneming te starten terwijl u uw uitkering houdt. Dit noemen we de startperiode. U hoeft tijdens de startperiode niet te solliciteren. U krijgt uw uitkering in deze startperiode als voorschot uitbetaald. Na ruim 2 jaar verrekent UWV uw inkomsten als zelfstandige met uw uitkering. Dan wordt berekend of u het voorschot (gedeeltelijk) terug moet betalen. UWV bepaalt uw inkomen op basis van de belastingaanslagen van de Belastingdienst.

Let op: tijdens de startperiode hoeft u voor UWV uw uren niet bij te houden. UWV kijkt bij de verrekening later alleen naar uw inkomsten. U moet uw uren echter wel bijhouden voor de Belastingdienst. Op basis van uw uren besteed aan uw eigen bedrijf berekent de Belastingdienst of u zelfstandigenaftrek kan krijgen.

Ander manier om te starten

U kunt ook op een andere manier uw webwinkel starten vanuit een uitkering. U kiest dan niet voor een startperiode, maar voor minder uitkering. U heeft dan geen toestemming nodig van uw werkcoach om uw bedrijf op te zetten. Wij brengen dan de uren die u als zelfstandige werkt in mindering op uw uitkering. Let er op dat dan alle uren meetellen. Dus ook de uren besteed aan bijvoorbeeld boekhouding, studie, reizen of overleg met financiers. Voor het aantal uren dat u nog een uitkering krijgt, moet u wel blijven solliciteren.

Houd er rekening mee dat de uren die u opgeeft blijvend in mindering worden gebracht op uw uitkering. Heeft u in één week 20 uur gewerkt en in de volgende 10? Dan blijven wij 20 uur in mindering brengen op uw uitkering. Voor het aantal uren dat u in uw eigen zaak werkt, krijgt u dan dus geen WW meer.

Controle urenopgaven

Als u vanuit een uitkering start als zelfstandig ondernemer, moet u aan UWV en aan de Belastingdienst gegevens, waaronder uw gewerkte uren, doorgeven. Let op: het gaat dan om alle uren die u aan uw eigen bedrijf besteedt. Dus ook reistijd en uren die u besteedt aan bijvoorbeeld administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten. De Belastingdienst beoordeelt aan de hand van deze urenopgaaf of u zelfstandigenaftrek kan krijgen. UWV beoordeelt aan de hand van de urenopgaaf hoe veel uitkering u nog krijgt. Deze urenopgaven worden met elkaar vergeleken en mogen niet van elkaar verschillen. Als blijkt dat er verschillen zijn, kan dat voor u vervelende gevolgen hebben. Het kan betekenen dat u te veel ontvangen uitkering aan UWV moet terug betalen. Of dat u te weinig betaalde belasting alsnog moet betalen.

Uw inkomen

Als ondernemer moet u zelf uw verzekering regelen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het is mogelijk hiervoor vrijwillige verzekeringen bij UWV af te sluiten.

Heeft u uw uitkering als voorschot ontvangen en maakt u winst? Dan zult u WW moeten terugbetalen. Meestal gebeurt dit ongeveer twee jaar na de start van uw bedrijf.